Shopify B2B i samspil med ERP
- Af Erik Holflod Jeppesen
- 29. december 2022
- 9 minutter læsningstid
Vi har længe savnet en god mulighed for at lave B2B webshops med Shopify, men det ser ud til, at vi ikke skal vente længere. B2B handel er i generelt vækst og vi ser en ændring i kundeforventningerne som stiger og flere ønsker en opnå en “e-handels-følelse” frem for at anvende forældede systemer og lange, manuelle e-mails med prislister lavet i Excel. Shopifys seneste skud på stammen er “Shopify B2B”, som vi vil dykke ned i dette blogindlæg.
Det skal være slut med støvede brugeroplevelser, og vi har set flere tredjepart apps og B2B-portaler komme frem de seneste få år, så det var blot et spørgsmål om tid, før Shopify kom med deres forbedrede version, som giver en god brugeroplevelse for både forhandlere og kunder.
Sådan kommer du i gang med Shopify B2B
Der er to måder hvorpå du kan oprette din nye B2B løsning. Du kan lave en “blandet” eller en “dedikeret” løsning.
Lad os starte med at kigge nærmere på en “blandet løsning”, hvor du samler det hele et sted…
Blandet B2B
Her accepterer din webshop ordrer fra både virksomheder (B2B) og fra privatpersoner (B2C). For at dine B2B-kunder kan handle på din webshop skal de logge ind på en konto, hvorefter de har adgang til de engrospriser og betalingsbetingelser, som du har oprettet til deres profil.
En af fordelene ved at bruge denne løsning, er, at du får alt dit data ét sted: Du har kun ét sted at administerere.
Nedenstående punkter gælder som udgangspunkt for en “blandet B2B”-webshop:
- Som standard kan B2B-kunder ikke bruge rabatkoder.Hvis du aktiverer rabatkoder, kan både B2B- og B2C-kunder bruge de samme rabatkoder.
- Som standard kan B2B-kunder ikke bruge gavekort. Men hvis du aktiverer gavekort, kan både B2B- og B2C-kunder bruge gavekort.
- Som standard kan B2B-kunder ikke påvirkes af Shopify Scripts, der påvirker “line item discounts”. Hvis du aktiverer Shopify Scripts, påvirkes både B2B- og B2C-kunder.
- B2B- og B2C-kunder ser den samme webshop og får dermed samme oplevelse. Laver du ændringer i dit tema, så gælder det får både både B2B- og B2C-kunder.
Til de lidt mere tekniske: Der kan foretages ændringer i dit tema, der kun påvirker dine B2B-kunder, ved at redigere temakoden og bruge customer.b2b liquid-variablen. - Dit dashboard kombinerer KPI’s fra både B2B og B2C. Det er kun under “salgsrapporter” som der skelnes mellem B2B og B2C.
- Hvis du opsætter e-mail flows så som “cart abandonment”, så er det de samme for B2B og B2C.
- Forsendelsespriser og metoder er de samme for B2B og B2C.
Dedikeret B2B
Hvis du vælger et lave en dedikeret B2B webshop, så er det som navnet antyder: En webshop, som kun kan bruges af dine B2B-kunder. Her kan du lave specifikke indstillinger for B2B-kunder i en dedikeret webshop.
Ved at lave en dedikeret webshop til B2B, så kan du bedre segmentere lager og forretningsdata mellem dine B2B- og B2C-butikker. Derudover kan du bruge scripts og rabatkoder uden bekymring, da kun B2B-kunder bruger butikken.
En dedikeret B2B webshop kræver, at du opretter en ny webshop hertil og eventuelle integrationer til 3PL eller ERP skal oprettes på ny. Hvis du ikke behøver at skelne mellem dine B2B- og B2C-kunder, bør du overveje at gå med en “blandet B2B”-løsning, som beskrev længere oppe i blogindlægget.
Da det kun er B2B-kunder som anvender din dedikerede webshop, så kan du lave ændringer og indstillinger, som B2B-kunder bliver påvirket af, så som:
- Aktivere rabatkoder
- Aktivere funktionen for at bruge gavekort
- Shopify Script som påvirker line item discounts
- Ændre i din webshops tema eller navigation
- Dine KPI’er fra dit Shopify Dashboard omhandler kun information fra dine B2B-kunder
- Tilpasse dine e-mail flows og transaktionelle e-mails, således de er tilpasset B2B
- Du kan bruge dedikerede forsendelsesmetoder og -satser, som er tilpasset B2B
Overvejelser du skal gøre dig, inden du går i gang med Shopify B2B
Shopify B2B er kun tilgængelig med Shopify Plus, som er Shopify’s enterprise løsning, som starter på en månedlig pris på $2000 USD. Har du i forvejen en Shopify Plus webshop, så er det nemt og hurtigt at komme i igang.
Ellers skal du være opmærksom på disse punkter:
- Ordrer har et max på 500 line items, hvilket betyder, at hvis en ordre består af mere end 500 unikke produkter, så vil ordren fejle
- Subscriptions er ikke kompatibel med B2B
- Har du allerede en webshop, som er bygget med en masse apps og integrationer, skal du være opmærksom på om disse spiller sammen med B2B
- I skrivende stund kan virksomheder ikke blive oprettet via en CSV-fil upload, men skal oprettes manuelt i Shopify
Nedenstående funktioner er ikke med som standard på B2B ordrers. Hvis du skal have dem aktiveret, så kontakt gerne os, så kan vi hjælpe:
- Rabatkoder
- Shopify Script til line item discounts
- Betaling med gavekort
Nedenstående funktioner er i skrivende stund ikke mulige for B2B ordrers:
- Ændre kunden på en B2B ordrer
- Aktivere muligheden for at give drikkepenge (tipping) i checkout
- Salg af digitale produkter
- Accelerated checkout, hvilket betyder, at betaling med payment wallets ikke virker
- Shopify scripts som påvirker priser eller produkter (line items)
Bemærk at begrænsningerne er som udgangspunkt. Vi kan som regel altid finde en løsning, som passer til dine behov, men det kræver oftets en workaround.
Integrationer mellem ERP og Shopify
Når din B2B webshop når en særlig størrelse, skal dine systemer spille sammen.
Hvis de ikke gør det, risikerer du at sidde med en tech stack som spænder ben for dig, gør livet besværligt og sætter dig på overarbejde.
Integrationer kan i virkelig mange tilfælde fjerne den frustration, binde de tekniske knuder op og give dig tidligt fri i stedet for.
Lad os dykke lidt ned i det.
Fordelene ved integrationer
Integrationer mellem Shopify og dit ERP system kan gøre underværker.
Hovedsageligt bygger integrationer en bro mellem dine systemer, automatiserer hidtil manuelle processer, og sparer dig oceaner af tid og penge.
Her kommer nogle konkrete fordele
En integration er omkostningseffektiv:
Jo, det kan koste penge at få udviklet en skræddersyet integration, men det er intet i forhold til hvor meget tid du potentielt kan spare på den integrerede opgave.
Tid er penge, og integrationer giver dig tid.
En integration er skalerbar:
Du får et problem hvis du udelukkende afhænger af manuel arbejdskraft til at vedligeholde dit ERP system. En person kan kun klare et klik ad gangen. På et tidspunkt skal en blive til to, og så har vi balladen. En integration er skalerbar, og sørger for at arbejdet bliver gjort, uanset hvor mange håndteringer der er tale om.
Forbedret kommunikation:
Mennesker er utilregnelige. Vi laver fejl og vi glemmer. Sådan er det, og det er helt ok.
Men lige i arbejdet med et ERP system kunne det være fedt, hvis alting kørte helt smooth.
Og det sørger en integration for.
Integrationen står til regnskab, og alle har de samme tal og data. På den måde kan hele din virksomhed kommunikere på samme sprog, og ud fra det samme datasæt.
Konkurrencedygtighed:
Alle de ovenstående ting er i sidste ende kvaliteter, som kan styrke dit ståsted i markedet markant.
Integrationer kan gøre arbejdet smartere for dig, og købsoplevelsen langt mere glidende for din kunde.
Og det er noget vores kunder vinder konkurrencen på.
Hvilke ERP systemer kan man integrere Shopify med?
Vi tilbyder en masse typer af integrationer og er eksperter i særligt
- NAV
- 365 Business Central
- TrimIT
Disse ERP systemer er nogle af de mest anvendte i Danmark.
Her er nogle af de hyppigste integrationsflows i B2B cases:
Produktoprettelse
Fra ERP hentes nye oprettede produkter og deres varianter. Shopify vil oprette disse produkter gennem API’et. Findes der varianter, vil disse også oprettes og bindes til hovedproduktet.
Attributter, salgstekster og billeder vil blive tilknyttet produkterne. Vi ser at disse kan ligge i samme datakilde, men optimalt burde disse ligge i et PIM. Skulle der være et PIM, så er øvelsen, at produkt stamdata synkroniseres fra ERP og andet produktdata og medier fra PIM for at oprette produktet i Shopify.
Debitor og kontakt oprettelse
Alle kunder oprettet og aktive oprettes fra ERP’et til Shopify. Disse oprettes med alt stamdata tilknyttet et debitorkort.
Ideen er, at vi gerne vil have alle handler til at ramme denne debitor fra Shopify til ERP’et. Omvendt vil vi gøre det nemt for kunden, så de ikke skal taste kunde data når de eksempelvis bestiller varer.
Det samme gælder kontakter, disse kan oprettes fra et ERP, så en kontakt får en konto i stedet, som er typisk noget vi ser hos retail kunder – her vil der være 1 kontakt, som faktisk er en indkøber i en butik eller et område.
Pris logik
Vi vil hente priser fra ERP’et, som kan være:
- Debitorprisgrupper
- Mængdepriser
- Salgspriser
- Vejledende priser
- Rabat
Priserne vil efter type tilknyttes debitorerne og kontakterne. Så ved login vil kunden se de priser som er deres.
Ordredata
Alle ordrer lagt er automatisk overført til ERP løsningen, og tilbage igen for at afslutte orden korrekt. Ordrebehandling i B2B ligger oftest i ERPet.
Inventory management
Her er det ikke kun at holde styr på beholdning pr. vare og dets variant, men også kunne fordele disse på lokationer, som varene kan bindes op på i ERPet. Rent praktisk bruges dette til at fordele kunderne til de respektive markeder de tilhører.
Eksempelvis vil en kunde fra Asien kunne bindes op på det nærmeste lokation så alle ordre ekspederes fra det lager vedkommende er bundet op til.
Det samme kan gøres med fragt, for at effektivisere og mindske fejlkilder ved hver ordre.
Vigtigheden af et samspil mellem Shopify B2B og dit ERP
Driver du en seriøst B2B Shopify webshop, så kommer du ikke uden om, at din integration til dit ERP skal fungere og helst køre så automatisk som overhovedet muligt.
Shopify kommer løbende med opdateringer til deres nye B2B løsning. Senest har det været en opdatering til API’en for “Business Customer” og muligheden for at lave ordrekladder i checkout.
Vi forventer også at se opdateringer, som kan sende betalingspåmindelser ud til kunder, som ikke har betalt faktura samt muligheden for kunderne så de kan tilpasse deres profil, så det passer ind i deres branding.