Din skrifttype siger mere om din virksomhed, end du selv tror
Det handler ikke kun længere om dine visuelle elementer, så som farver, ikoner og billeder. Dit valg af typografi spiller en vigtig rolle og kan være med til at fange målgruppes opmærksomhed. I dette indlæg kommer jeg ind på nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig til at vælge den rette typografi.
Det gælder for dig, som er grafisk designer og laver materiale for en masse forskellige virksomheder samt den almene virksomhedsejer som vil forholde sig kritisk og ambitiøs omkring sin identitet.
1) Din skrifttype skal stemme overens med dit brand
Skrifttypen skal have en sammenhæng mellem din virksomhed og den generelle stil, tema og farver. Det er altid en god start at finde en primær- og sekundær skrifttype, som du konsekvent anvender. Desto færre skrifttyper du anvender i din visuelle kommunikation, desto bedre.
Hvis du bruger vidt forskellige skrifttyper og stilarter, så vil det blot forvirre mere end det vil gavne, da omverden vil blive i tvivl om det er den samme afsender.
2) Bold eller light?
Finder du en skrifttype, som kun er tilgængelig i en “vægtklasse”, så giver det dig nogle begrænsninger. Du skal helst vælge en skrifttype, hvor du kan vælge flere tykkelser, da det giver dig flere muligheder.

Lad os opstille et fiktivt eksempel:
I dette tilfælde skal vi designe to bannere for et sportsbrand, hvor det ene banner er henvendt til kvinder og det andet til mænd.
Vi har valgt Proxima Nova som vores primære skrifttype, da den giver os mange muligheder, da vi kan vælge alt fra “thin”- til “black” version.
Til kampagnen som er målrettet mod mænd, vælger vi “Ekstrabold” til vores overskrift, da en fed skrifttype som regel bliver symboliseret med noget maskulint.
Til den anden kampagnen målrettet mod det kvindelige segment anvender vi Proxima Nova Light; En tyndere og mere feminin version af skrifttypen.
Den røde tråd bevares, da skrifttypen overordnet set er den samme, men den bliver tilpasset til budskabet og målgruppen.
3) Skal skrifttypen bruges digitalt eller på print?
Tænk over om din skrifttype skal anvendes online eller på print – måske også en kombination? Det har nemlig en indflydelse på dit overordnede design.
“Web fonts”, som det hedder på fagsprog, er som regel skarpe og klare, så de er læsevenlige på både computerskærm og på din smartphone.
Skal skrifttypen implementeres på din hjemmeside, så vær opmærksom på at den kan indlæses af de mest gængse webbrowsere. Skrifttypen behøves ikke at koste 100$ – tag et kig på Google Fonts, hvor du finder et stort udvalg af gratis skrifttyper.
Er du i en branche, hvor din offline kommunikation spiller den hovedsalige rolle, så skal skrifttypen naturligvis kunne anvendes og læses på traditionelle printmaterialer, så som papir og karton – eller noget helt tredje. De er som regel mere af klassisk udseende og en smule mere fed med kurver og har et bredere mellemrum, også kald letter spacing: Dette øger læsevenligheden, hvis der er tale om et banner, der skal læses på afstand.
4) I hvilken tone vil du gerne kommunikere i?
Den tone og stil som din skrifttype afspejler er vigtigt for det overordnede design. Dine grafiske elementer skal hænge sammen med typografien. Stilarten på din typografi fremkalder følelser, og du skal tænke over, om du vil arbejde med fjollet og humoristisk stil, eller om du hellere vil have at dit udtryk skal være professionelt og “kooperativ”.