Af Erik Holflod Jeppesen – Partner hos Grafikr ApS

24. maj, 2018

Grafisk design med Canva

At lave flotte grafiske visualiseringer, logoer osv. er ikke nemt, og ofte skal der en professionel grafiker ind over for at få det helt rigtige udtryk.
Er man dog typen, der godt kan lide at lave nogle småting selv, så findes der en del programmer derude, som hurtigt og nemt kan hjælpe en på vej med de mest simple grafiske opgaver.

En af disse er Canva.com, som er et gratis service, hvor du hurtigt og nemt kan fremstille forskellige former for grafik. Det kunne eksempelvis være bannere til dit website, infografikker og Facebook-bannere. Det er altså typisk ting, som man ville lave i InDesign eller Photoshop, som du kan lave relativt nemt i Canva.

Jeg har selv haft meget glæde af Canva, i forbindelse med mit arbejde på NemProgrammering.dk og WeTeach.dk, og i dette indlæg får du derfor en begynderguide til Canva, så du også kan komme i gang og prøve det af.

Semi-gratis
Canva er som udgangspunkt gratis, dog med visse begrænsninger. I Canva er der nemlig forskellige ikoner, templates osv., som koster penge.

Derudover er der enkelte funktioner, som professionelle ville have brug for, og disse koster også ekstra. Men hvis du bare skal lave lidt grafik til husbehov, så kan man sagtens betegne Canva, som værende gratis.

I Canva er der desuden en upload-funktion, så hvis du mangler ikoner, og ikke vil betale for dem du finder i programmet, kan du jo blot gå ind på iconfinder.com eller lignende, finde nogle ikoner, og uploade og bruge dem i Canva.

Sådan kommer du i gang

For at bruge Canva skal du have en bruger. Det får du ved at gå til Canva.com og oprette dig.
Det tager 5 minutter, og så er du klar.
Når du har din bruger og er logget ind, vil du se skærm noget ala det her:

Du har her mulighed for at starte din designproces ved at vælge en af de mange templates eller starte helt fra bunden ved at vælge ”Use custom dimensions”.

Jeg kunne dog godt tænke mig at lave en ”Poster”, så jeg vælger denne type design.

Idet jeg trykker på ”Poster” får jeg mulighed for at vælge en række prædefinerede designs ude til venstre. Fordi det lige har været Påske findes der selvfølgelig en masse påske-posters, og jeg har blot valgt den første.

Jeg kan nu rette i teksten på posteren samt ændre i layout og farver. Jeg kan med andre ord tilpasse den præcis som jeg vil.

Brugergrænseflades er meget intuitiv i Canva, og man finder hurtigt ud af, hvordan man ændrer på billeder, tilpasser fonte osv.

Layouts, Elements, Texts og Backgrounds

Ude i menuen til venstre har du forskellige muligheder.

Den første er Layouts, og det er den vi brugte før, da vi valgte vores Påske-layout til vores poster. Under layouts finder du også skabeloner til en masse andre ting, så det er bare at gå på opdagelse og se om der er noget du kan bruge.

Under Elements finder du forskellige former og figurer, som du kan indsætte i dine grafikker. Det kunne f.eks. være ikoner eller info-bokse. Alt hvad du skal gøre for at bruge dem, er blot at trække den fra den venstre menu og over på dit design. Herfra kan du så ændre farve, størrelse og orientering på figuren eller ikonet.

Texts giver lidt sig selv, og der er selvfølgelig her du kan indsætte forskellige tekster. Igen har Canva nogle flotte prædefinerede tekstlayouts som du frit kan benytte dig af.
Under Background finder du forskellige baggrund. Disse kan du bruge i dine designs eller på de enkelte elementer. Prøv lidt forskelligt af, og får en fornemmelse af, hvordan Canva arbejder med baggrunde.

Download din grafik

Når du er færdig med din grafik, trykker du blot på ”Download”. Her får du muligheden for at downloade i forskellige formater, alt efter hvad du skal bruge din grafik til.

Du kan også bestille prints, men det koster selvfølgelig lidt.

Du kan desuden gemme dit projekt og arbejde videre med det senere.

Jeg håber du har fået mod på at prøve Canva af – jeg kan i hvert fald klart anbefale det til hverdagens små grafiske opgaver.