Når konverteringsoptimering og Google Ads går hånd i hånd

Konverteringsoptimering | 6 minutters læsning

Af Erik Holflod Jeppesen – Founder, Grafikr A/S

29. marts, 2020

Dette indlæg er skrevet af Dennis Stammerjohan, digital marketing specialist.

Som titlen lyder, skal vi i dette indlæg ind på, hvad man løbende kan få ud af sin trafik fra Google Ads, hvis der er tænkt over konverteringsoptimering løbende.

Det er nemlig ikke helt lige meget, hvordan din webshop ser ud, hvilke funktioner der er og hvordan de er udviklet. Et rigtig godt eksempel på det, er dét samarbejde både Grafikr og jeg har med webshoppen ClassicRoom.

ClassicRoom er en Shopify webshop, som sælger lækre produkter inden for interiør og bolig. Vi har løbende haft sparring omkring, hvordan man kan optimere brugervenligheden af shoppen. Løbende som vi har gjort dette, har det i sagens natur, påvirket konverteringsraten af den trafik, vi får fra Google Ads.

Når man løbende arbejder med ens hjemmeside, vil man opleve, at de forbedringer man laver, kan behjælpe konverteringsraten på al den trafik man har. ClassicRoom er udviklet i Shopify – et rigtig godt system til webshops. Men selvom du har et godt webshop-system, er det vigtigt, du får en dygtig samarbejdspartner, der kan udvikle og rådgive dig i, hvordan du bør få lavet din webshop.

 

OK, men hvad har det med Google Ads at gøre?

Når man løbende arbejder med brugervenligheden og konverteringsraten på sit website, vil det have en indflydelse på ens trafik. De eksponeringer man kan få samt klikpriserne hos Google Ads er bestemt af en algoritme, der kaldes ”Quality Score”.

Quality Score påvirkes af, hvor relevante dine annoncer og landingssider er. Den påvirkes også af, hvor mange der klikker på annoncen kontra hvor mange gange den vises. Og sidst men ikke mindst, påvirkes den af den oplevelse dine besøgende har, når de havner på landingssiden.

Netop landingsside-oplevelsen kan vi forbedre, hvis vi løbende optimerer vores website. Hvis vi gør det rigtigt og brugeroplevelsen vil blive forbedret, vil vi kunne få glæde af lavere klikpriser grundet en forbedret Quality Score – men også flere konverteringer i det hele taget.

Det er selvfølgelig klart, der ligger opgaver i det, som en Google Ads konsulent skal gøre – heraf at sende trafikken hen på de rigtige sider. Hvis det drejer sig om en produktsøgning, giver det eksempelvis sjældent mening at sende trafikken hen til en brand kategoriside – med mindre man naturligvis har lavet filtreringer med parametre.

Ofte kan der dog være en del at hente, hvis man som Google Ads ansvarlig rådfører kunden eller udviklingsteamet i, hvordan en landingsside bør bygges, så den bedre konverterer trafik.

Løbende har Grafikr og ClassicRoom i fællesskab videreudviklet på webshoppen og jeg har samtidig forbedret vores bud, annoncer og udvidet kontoen. Det har øget omsætningen fra Google Ads vildt uden vi har forhøjet vores spend ret meget.

De tiltag der løbende er blevet lavet på webshoppen, samtidig med, at der naturligvis har været lavet annoncetests, nye ad groups, budjustering og budgivning – har medført en imponerende stigning i konverteringsraten på 208% fra december 2019  til marts 2020:
konverteringsrate classicroom

 

Lad os kigge på nogle af de funktioner ClassicRoom har forbedret

Søgefunktionen

Søgefunktionen er særligt vigtig for webshops. Det er en nem funktionalitet for den besøgende, da den besøgende hurtigt kan finde frem til produkterne, den besøgende leder efter. Hvordan søgefunktionen er udviklet, er ikke lige meget – nærmere altafgørende for succes. Min erfaring med konverteringsoptimering taler for 4 helt essentielle best practices i søgefunktionen:

  • Den må ikke vise tomme resultater
  • Den skal kunne vejlede de besøgende til netop dét, som de leder efter (også selvom der er stavefejl)
  • Den bør vise ”Mest populære” produkter
  • Hvis muligt, bør den også vise produktbillederne i søgefunktionen.

Som ovenstående eksempel, kan man let finde konkrete produkter i søgefunktionen. Desuden vises produkterne også med pris og rabat. Skriver man forkert, vil søgefunktionen alligevel vejlede en til det produkt, som man måske ledte efter i sin søgning.

Shopify’s søgefunktion med tilpasninger fra Grafikr, har været med til at gøre søgefunktionen hos ClassicRoom konverteringsvenlig.

 

Filtre på kategorierne

Du kender det selv. Du havner på en kategori hos en webshop, men vil egentlig gerne finde de produkter, der specifikt matcher dine behov. Det kan være en farve, en størrelse eller noget helt tredje.

Best practises på filterfunktionen er som følgende:

  • Sørg for at funktionen er placeret dér, hvor dine brugere er vant til den er. Det vil ofte være i venstre side
  • Hvis der er farver, kan det være en god idé at visualisere farverne ved siden af farvens navn
  • Det er vigtigt at brugeren kan få lov til at anvende mere end ét filter af gangen, da den besøgende måske ønsker at lede efter både rød og blå på samme tid
shopify filter

Som ovenstående viser, kan man filtrere på mere end én farve og indholdet tilpasses derefter. Altså en rigtig fin filtreringsmulighed for brugeren.

 

Visualisering af rabatter

Webshops tilbyder løbende gode tilbud, og det er derfor godt, at visualisere disse rabatter flere steder end i et banner. Best practice er følgende:

  • Vis rabatterne tydeligt – enten den procentuelle besparelse eller i absolut besparelse på prisen i kroner.
  • Rabatterne bør både vises på produkterne på kategoriniveau.
  • Rabatterne bør også vises på produktniveau, her er det dog en god idé særligt at vise før/efter pris.

Som ovenstående eksempel viser, har vi både en besparelse i procent, der hurtigt, kan vise at der er rabat på produktet. Derudover kan man ved siden af den nuværende pris se, hvad produktet koster uden rabat.

 

 

MobilePay

Mange handler i dag fra en mobiltelefon og tallet stiger måned efter måned i Danmark. De fleste anvender samtidig også MobilePay. Hvis man ikke tilbyder betaling med MobilePay på sin webshop, mister man mange potentiale kunder både fra mobil – men også fra desktop.

Det er klart, at potentialet er størst fra en mobil, særligt da det kan være belastende at skulle finde sit kreditkort frem og indtaste fra telefonen. Mobiltelefoner er ofte kendt som en “research enhed”, når det kommer til e-handel, løbende er flere dog blevet bedre til at købe med det samme. Problemet er blot, at hvis man egentlig vil købe, men ikke orker at indtaste sine betalingsoplysninger, vil der være to potentielle scenarier der gør, at man taber ordren:

  • Den besøgende glemmer at købe en eller flere af de produkter, han/hun fandt
  • Den besøgende glemmer hjemmesiden, og køber fra en anden hjemmeside.

Derfor bør man anvende MobilePay, det vil netop formindske frafald i kurven.

Glem ikke: Du bør tænke over, hvordan du kan forbedre din egen webshops konverteringsrate. Der ligger mange ting i konverteringsoptimering og brugeradfærd. Bare ved at gå din webshop igennem, vil du måske finde åbenlyse fejl eller mangler. Prøv at sæt dig i brugerens sted.

Hvis du betaler for din trafik, er det et essentielt område at få kigget nærmere på, da du ellers spilder penge på at få trafik, der alligevel ikke konverterer. Og det kan sagtens være trafikken ville have konverteret ellers. Det er derfor vigtigt, du løbende får kigget på din webshop.

Udover de åbenlyse fejl og mangler, din webshop har, som du selv kan finde frem til, kan du naturligvis løbende teste.

Du kan selvfølgelig køre klassiske A/B tests, hvor du tester et elements udseende, budskab eller placering. Her er Google Optimize gratis, og let at gå til. Så det vil jeg klart anbefale dig at kigge lidt nærmere på.

Løbende bør du også overveje, at lave brugertests, hvor du sidder med fysiske brugere og beder dem om at foretage nogle opgaver, mens de ”tænker højt” og fortæller, hvad de kigger på, tænker og mener.

Grafikr har selv skrevet et glimrende indlæg om konverteringsoptimering.

Få det maksimale ud af din trafik og øg dine konverteringer med disse 3 tips

#1 Test flere versioner af en sidetype

Du kan i dit arbejde med Google Ads efterspørge, om du kan få udviklet flere versioner af en sidetype. Hvor en sidetype er designet på forskellige måder – eksempelvis en kategoriside: /v1/kategori og /v2/kategori. Her kan du i stedet for at lave annoncetests baseret på indholdet i annoncen, teste om du kan forbedre konverteringsraten og afvisningsgraden ved at sende trafik hen på hver sin landingsside.

Her bør man for at lave testen korrekt, bruge præcis den samme annonce, men to forskellige landingssider.

Den annonce der klarer sig bedst på konverteringsraten og afvisningsprocenten, vil vise hvilken version, du bør fortsætte med at bruge.

#2 Brug søgefunktionen som landingsside

Nogle gange kan det give god mening at sende trafikken hen til en forespørgsel i søgefunktionen. Det kan give ret god mening, hvis der imidlertid ikke er lavet en konkret kategoriside.

#3 Brug filtre i URL’en

Som tidligere benævnt er filtre gode at have for en webshop. Hvis der eksempelvis søges efter et produkt og et mærke i en farve eller størrelse, kan man anvende URL’en der henviser til disse filtre. Det kræver naturligvis, at filterfunktionen skaber parametre i URL’en, da det ellers ikke kan virke.

Lad os tage et eksempel. Der søges efter ”røde sko” men din webshop har kun en landingsside til sko. Der er dog en søgefunktion, der kan filtrere indholdet med blandt andet farve. Her kan du så bruge parameteren ”?farve=roed” i URL’en. Når en besøgende så lander på siden, efter de har klikket på din Google Ads annonce, vil de lande på denne filtrering.   

Shopify er et fantastisk e-commerce system med en masse nemme implementeringer, hvis man f.eks. ønsker at annoncere med Google Shopping. Man kan nemlig automatisk integrere ens feed med Merchant centeret (den datakilde, der håndterer ens Google Shopping data) og så er enhanced e-commerce tracking en del af standarden.

 

Dennis Stammerjohan hjælper fortsat ClassicRoom med Google Ads og Grafikr er ansvarlige for løbende optimerning af webshoppen.

Erik Holflod Jeppesen

Erik er partner og medstifter af Grafikr A/S. Erik er ansvarlig for den daglige projektledelse, hvor han bl.a. rådgiver kunden undervejs samt drifter igangværende design- og udviklingsprojekter, så kundens idé ender med et succesfuld resultat. Erik holder også et vågent øje med tiden for at sikre, at deadlines bliver overholdt.