Er re-commerce den næste store trend i e-handel?

E-commerce | 5 minutters læsning

Af Erik Holflod Jeppesen – Founder, Grafikr A/S

9. februar, 2024
re-commerce - woman sorting clothes

I takt med at e-handel konstant udvikler sig, så følger re-commerce (cirkulær shopping) heldigvis med. At tænke cirkulært, eller det at handle secondhand, fylder mere i nutidens agenda. Særligt i de seneste år er det blevet afgørende, at brands selv får kontrol over deres secondhand salgskanal og begynder at komme i gang med at tænke bæredygtigt og cirkulært.

Mange forbrugere har tøj hængende hjemme i skabene, som ikke bliver brugt – men stadig har masser af levetid og som fortjener at komme frem i lyset. Ved at implementere en re-commerce løsning på sin webshop, kan levetiden for produkterne forlænges og man tager som brand aktivt stilling til et af de mest presserende miljømæssige udfordringer, samtidig med at det åbner nye muligheder for forbrugere og virksomheder indenfor mode og livsstil.

Hvorfor er re-commerce blevet så populært?

I de seneste år har re-commerce oplevet en markant øget interesse, hvilket er drevet af flere faktorer. 

1) På den ene side har en stigende bevidsthed om miljømæssige udfordringer blandt forbrugere skabt en efterspørgsel efter mere bæredygtige forbrugsmuligheder – herunder det at handle brugt.

2) Samtidig er den teknologiske udvikling inden for Shopify, som gør det lettere for forbrugere at købe og sælge brugte varer online direkte hos det enkelte brand, også fungeret som en katalysator for denne vækst. Det er nemlig blevet nemmere for brands at implementere “take back”-modeller, hvor de køber det brugte tøj hjem fra forbrugerne og sætter det til salg igen. Shopify og deres økosystem har gjort det muligt for både forbrugere og virksomheder at deltage i re-commerce med større bekvemmelighed og effektivitet end nogensinde før.

3) Endelig spiller den økonomiske fordel også en rolle. I en tid, hvor mange forbrugere søger værdi for pengene, tilbyder re-commerce en attraktiv mulighed for at købe kvalitetsprodukter til en lavere pris. Dette aspekt er især relevant i mode- og livsstilsbrancherne, hvor mærkevarer kan genanvendes og sælges til en brøkdel af deres oprindelige pris. Ved at købe secondhand direkte hos brandet, så øges loyaliteten og som privat forbruger slipper man for en masse kommunikation frem og tilbage på markedspladser. 

 

Lad mig uddybe punkterne mere herunder.

 

Vi ser en ændring i shoppingvaner og forbrugsmønstre  

Forbrugernes adfærd har taget en markant drejning mod mere bæredygtige alternativer. Drevet af en øget miljøbevidsthed spiller re-commerce en nøglerolle ved at fremme en cirkulær økonomi. I denne økonomi genanvendes og genbruges produkter, hvilket effektiviserer ressourceudnyttelsen og reducerer affald. I stedet for at smide noget ud, bliver det genbrugt.

Denne tendens er særlig tydelig i modeindustrien, hvor re-commerce tilbyder et bæredygtigt alternativ til hurtig mode – også kendt som fast fashion. For mange brands repræsenterer dette skift en chance for at imødekomme forbrugernes ønsker om ansvarlige indkøb og demonstrere et engagement.

 

Digitaliseringen former fremtiden for re-commerce

Den digitale tidsalder har haft en betydelig indflydelse på væksten og populariteten af re-commerce. Teknologiske fremskridt, især inden for webshopsystemer som Shopify, har gjort det lettere end nogensinde for både forbrugere og virksomheder at engagere sig i køb og salg af brugte varer. Disse platforme tilbyder brugervenlige interfaces, sikre betalingssystemer og effektive logistikløsninger, hvilket gør processen smidig og tiltalende – modsat hvis privatforbrugere handler privat med hinanden over f.eks. Facebook Marketplace.

Denne digitale transformation har ikke kun gjort det nemmere at handle genbrugte varer, men har også åbnet op for innovative forretningsmodeller. Online markedspladser, apps til videresalg og digitale platforme dedikeret til genbrugsvarer blomstrer, hvilket skaber nye muligheder for både købere og sælgere.

For mode- og livsstilsbrands er det en unik chance for at udvide deres rækkevidde og engagere sig direkte sin forbrugere for at skabe loyalitet. Ved at udnytte digitale værktøjer og platforme kan brands let integrere re-commerce i deres forretningsstrategier og tilbyde kunderne en mere bæredygtig shoppingoplevelse.

De brands, som går forrest, er dem som implementeret det på lige fod med deres “almindelige tøj” uden at gemme det væk som et lille menupunkt i footeren.

 

Brands, der Omfavner Re-commerce

Et stigende antal mode- og livsstilsbrands anerkender potentialet i re-commerce og integrerer det aktivt i deres forretningsmodeller. Ved at omfavne re-commerce opnår disse brands flere fordele:

  • Øget loyalitet: Forbrugere værdsætter brands, der demonstrerer miljøansvarlighed, hvilket fører til stærkere kundeloyalitet. Ved take-back opnår kunderne en voucher, således de kan handle hos brandet igen.
  • Nye Markedsmuligheder: Re-commerce åbner op for nye segmenter af prisbevidste og miljøbevidste forbrugere.
  • Bæredygtig vækst: Genanvendelse og genbrug af produkter bidrager til bæredygtig virksomhedsdrift og reducerer miljømæssige fodaftryk. Forhåbentligt kan brandet producere mindre i sidste ende, da en betydelig del af omsætningen kommer fra re-commerce.

Vi har hjulpet disse brands med re-commerce

Vi startede med at lave re-commerce implementeringer i 2021 og har siden da haft fornøjelsen af at hjælpe følgende brands igang:

 

  • Markberg
  • PompDeLux
  • MessyWeekend
  • Minimum
  • Moves
  • Modström
  • Britt Sisseck
  • Núnoo
  • Blanche
  • Depeche
  • Wheat
  • Mini a Ture

 

Vi har erfaret, at det er vigtigt, at konceptet på din webshop kaldes for noget genkendeligt, så som “Secondhand” eller “PreLoved”. Hvis du opfinder dit eget ord, så ligger der en større formidlingsopgave foran dig for at uddanne din målgruppe i, hvad det går ud på.

 

Erik Holflod Jeppesen

Erik er partner og medstifter af Grafikr A/S. Erik er ansvarlig for den daglige projektledelse, hvor han bl.a. rådgiver kunden undervejs samt drifter igangværende design- og udviklingsprojekter, så kundens idé ender med et succesfuld resultat. Erik holder også et vågent øje med tiden for at sikre, at deadlines bliver overholdt.